Diversiteit & Inclusie – van goedbedoeld naar goed gedaan

Diversiteit & Inclusie – van goedbedoeld naar goed gedaan


“Diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance.”

Steeds meer studenten van verschillende achtergronden worden uitgenodigd om deel te nemen aan ons onderwijs. Door het doorvoeren van internationalisering is de studentpopulatie veel diverser geworden. Dit is een mooi gegeven. Niet alleen krijgen Nederlandse studenten de kans om te leren floreren in een internationale omgeving, studenten met een grote verscheidenheid aan achtergronden krijgen toegang tot goed onderwijs.

Alleen met het creëren van een internationale omgeving ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat studenten niet alleen uitgenodigd worden om aanwezig te zijn in ons onderwijs, maar ook gevraagd worden om ‘mee te dansen’?

In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met het creëren van inclusief onderwijs. We zullen ontdekken hoe we de cirkel van aannames, verwachtingen en teleurstellingen ontstaat en hoe we deze kunnen doorbreken. We bekijken situaties binnen ons onderwijs waar weliswaar sprake is van gelijke behandeling, maar geen eerlijke kans geven op een gelijk resultaat en we bedenken hier praktische oplossingen voor. Je krijgt handreikingen aangereikt waarmee je kunt zorgen dat alle studenten zich welkom en gehoord voelen, gewaardeerd worden voor wie ze zijn en daarom het beste uit het onderwijs kunnen halen.

Aan het einde van deze sessie kan je:

  • Uitleggen waarom iedereen gelijkstellen ongeacht de verschillen goed bedoeld is, maar inclusie juist in de weg kan staan;
  • Eerlijke onderwijssituaties creëren door rekening te houden met aanwezige verschillen; en
  • Aannames checken en verwachtingen expliciteren.
caret-down caret-up caret-left caret-right

“Anneke is erg enthousiast en je kunt goed merken dat ze veel kennis heeft over het onderwerp. Ze geeft nuttige tips.”